tiistai 20. elokuuta 2013

Aikuistumisen merkkejä vol. 2

Edellisesä postauksesa jo kerroinki hualestuttavista aikuistumisen merkeistä ja siittä et niitä on lissääki. Lauantaina siis oli rapukekkerit, ja siittä hualimatta oltiin aamulla aikasin herreillä ja markkinoilla. Mut tää aikuismainen toiminta ei suinkaan rajottunu siihen. Olin sopinu viälä pitäväni sunnuntai-illalla kutsut. Siis tarkottaa et piti viälä saada aikaseks jottain tarjoiluja ja siivotakki varmaan tarttis. Ja kaikki tää rapujuhlien jälkeen. Ohhoh.

Oon jotenki aina miältäny semmoset kotikutsut tosi aikuiseks, ehkä jopa hiukan keski-ikäseks, toiminnaks. Tiädättehän, myyjä tullee kottiin esittelemmään kynttilöitä, lastenvaatteita, laukkuja tai mitä ny ikinä vois keksiä, ja sit vaivaantunneena ostetaan jottain ku ei kehdata olla ostamattaka. Aiemmin tommoset kotikutsuilut on assosioitunu lähinnä oman äitin pitämiin Tupperware- tai swaip/swipe (..joku semmonen siivoustökötti se oli.)- kutsuihin. Ne oli piänestä lapsesta hauskoja, ku sillon sai mokkapaloja ja karjalanpiirakoita kamalasti. :)

Mut siis nykyään on aika paljon kaikenlaisia, jopa tosi kivoja, lastenvaatteita kaupan tommosilla kotikutsumeiningeillä. Yks iso suasikki mukuloitten pukemisseen on ruattalainen Me&i. Kivoja värejä ja kuaseja, hyvä kestävyys ja nykyään aikuisillekki aika paljo kaikkee kivvaa. Ja ku viälä sattuu olemaan myyjä omasa lähipiirisä, ni emännänalet silmisä kiiluen tuli kutsut sit munki pidettyä. Viaraita onneks tuli, sain ihan hyvät tarjottavat pöytään ja mukuloille tuli tilattua muutama vaate.

Ainoo vaan, et ennen sai ite päättää mitä niille pukkee. Nykyään Ellastisella kuitenki alkaa olla ommaa tahtoo sen verran, ettei ihan kaikki ennää kelpaa. Kompromissiks se sai sit valita yhden mekon itte, ni kelpas sit ne pari äitinki valkkaamaa. Ja tiätysti se takertu siihen kaikista pinkeimpään, ylisöpöstelevvään kruunukuvioiseen (pyjaman näköseen) mekkoon. Vaikka kuin yritin tuputtaa kivoja vihreitä ja ruskeita vaatteita, ni ei onnistunu. Prinsessamekko it is. Noh, jos siinä sivusa saa ujutettua yhden oranssiruskeenki, ni menkööt tän kerran. Pikku-H onneks ei viälä tajunnu et saa vihreen haalarin pinkin sijjaan.

Ajattelin täsä jakkaa pari takuuvarmaa reseptiä, millä yleensä saa viaraat aina tyytyväiseks. Ja melko piänellä vaivalla. Vaikka siis makkeet tarjottavat tuliki pakastimesta ja pussista, ni sualaset sentään tein ihan itte. Reseptit ei kylläkä oo alunperin omia. Toinen on omalta äitiltä nyysitty, toinen ystävältäni.

Siinä ne, maailman yksinkertasimmat (ja hyvät) tarjottavat.
Feta-parsakaalipiirakka ja rapunöttöset.
(Kuva tiätysti otettu vasta syämisen jälkeen, ku unohtu.)

FETA-PARSAKAALIPIIRAKKA
Pohja:
100g voita¨
2dl jauhoja
1dl perunahiutaleita (vähän niinku mummonmuusijauhe, sen viärestä löytyy kaupasta)
1dl emmentalraastetta
1tl leivinjauhetta
1/2tl suolaa
1dl vettä

Sekota pehmeeseen rasvaan kaikki muut aineet. Leivinjauhe kannattaa sekottaa jauhojen sekkaan. Ja vesi viimeseks. Vaivaa taikina hyväks palloks ja taputtele vuakaan, reunoille kans. Semmonen perus piirakkavuaka on hyvä, halkasija ehkä semmoset 25cm. Laita pohja kylmään täytteen tekemisen ajaks, ja uuni lämpeen 200 asteeseen.

Täyte:
Keitettyjä parsakaalin "nuppuja"
Kuutioitua fetaa (se Apetinan kokonainen köntti on paras)
(Kirsikka)tomaatteja
Emmentalraastetta
2dl ruakakermaa, oikeeta kermaa tai maitoo
1 kananmuna

Levitä ittees miällyttävä määrä tomaatteja, parsakaalia ja fetaa pohjalle, sitte juustoraaste ja viimeseks munakermaseos. Paista uunin tehokkuudesta riippuen ala- tai keskitasolla n. 30min. Sillai et pohja saa nätin kullanruskeen värin ja munakermaki saa vähä sävyä. Noi parsakaalit ja muut voi tiätty korvata jollain muullaki. Ite oon esimerkiks tehny jauheliha-paprika-sipulikombinaatioo, tai broileri ja vuahenjuustoki käy kivasti. Kamalan helppo tehdä ja kokeilla erilaisia variaatioita.

RAPUNÖTTÖSET
1prk ruahosipuli- tuarejuustoo
1prk maustamatonta tuarejuustoo
n. 250g jokiravun pyrstöjä (miksei ihan katkaravutki käy...)
rouhittua mustapippuria
tuaretta ruahosipulia (ei oo pakollista)

Sekota keskenäns tuarejuustot ja piäneks silputut ravut. Mausta mustapippurilla. Anna maustua ainaki pari tuntia viileesä, koristele tuareella ruahosipulisilpulla. Tarjoo kaverina esimerkiks Linkosuan ruissipsejä. Valkosipulimaustetut on mun miälestä parhaita. Tän helpommaks ei hyvä viarastarjottava mee. Tosta ohjeesta tullee aika hyvä määrä.
Kannatta kokeilla molempia. :)

Oli siis tosi aikuismainen toi sunnuntaiki. Kutsuja ja kokkaamista, voi että. Ja tännään huamasin sellaavani tosi kiinnostunneena Kansalaisopiston kurssitarjontaa. Jooga odottaa. :D Tervetuloa kolmenkympin rajapyykki, mää odotan! Ja lopuks viälä yks (tosi aikuinen) blogiklisee:


Tadaa, Macaron-leivoksia!


7 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Teiksää itte oikeen noi makkaroonit? Huhhu! Olis kyl kannattanu tulla, vaikkei ne oikeen mun makuun ookka, tai emmäätiä, maistuuks ne mun suussa miltään ;)

    Nöttösohje menee muistiin, jeekiitti!

    Jahei, mää aattelin ilmottautua sinne keppijumppaan, vai mikä kuminauhajuttu olika. Tuusääki! Jos sit ens vuanna sitä joogaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, oon pölö. Ihmettelin ekaks hetken et miten sun paino noihin kokkailuihin liitty, ethän sää edes niitä syäny. :D Vähänks oon simppeli.
      Emmää niitä sentään, eks huamannu ku sanoin et makkeet tuli pakkasesta. Noin aikuinen en sentäs oo. Vaikka monet kyl luuli et olin tehny ite, olis pitäny vaan huijata. Heh. Mut noi nöttöset on kyl ihan ylivetoja, Niämen rouvan idea alunperin.

      Poista
  3. Nii ja katoin sitä kepppijumppaa kans, mut toi jooga vaikutti enemmän mun laiskanpulskeelle olemukselle sopivalta.. Mut tarsko vaihtaa lajia? Olis se kiva, jos olis kaveri tsempparina. :)

    VastaaPoista
  4. Äitis ny kommentoi. et toi piirakkapohja on maailman paras ja sitä voi kyl versioida ihan miten vaan täytteitten osalta. Mut hei, mää oon luullu et rapunöttöset on jotain johonki taikinaan käärittyjä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rapumössöstä tulee nöttönen ku se laitetaan siihen sipsiin. Jos on reipas emäntä, nöttöset on valmiina viaraille. Mää en oo. Siispä mössö ja sipsit erikseen. :)

      Poista

Kommentoikaa rohkeesti!