torstai 29. elokuuta 2013

Oodi béarnaiselle.

Mää tahdon ny jakkaa mun suuren rakkauteni. En Miästä kuitenka, vaan jottain viäläki pidempään mukana roikkunutta. Meinaan béarnaise- kastikkeen. Kuin voika ihminen tulla piänestä onnelliseks. Siinä on asia, mitä voisin syädä rajattomasti ihan koska vaan. Mmm... voita. Sillä voi silata ihan mitä vaan, pihviä, perunaa, kasviksia tai vaikka nöttösistä yli jääneitä ruissipsejä. Ja myännetään, voi sitä joskus syädä ihan vähä paljaaltanski. Söisin varmaan ihan mitä kengänpohjaa vaan, kunhan se olis kuarrutettu tolla soosilla. Tää rakkaustarina alko joskus 15 vuatta aikaa paikallisesa ravintolasa, ku mun lehtipihviini tuliki vahingosa tota kastiketta eikä sitä ihanaa jähmettynyttä vihreetä maustevoikönttiä. Siittä, oliks se onnekas sattuma vai ei, voidaan olla montaa miältä. Vaikka eiks voin syäminen oo tosi hyvä juttu nykyään? :D Jos sitä haluaa itte tehdä, ni täsä on yks resepti:

Bérnaise- kastike:
200g huaneenlämpöstä voita
1rkl hianoks silputtua (salotti)sipulia
5 kokonaista mustapippuria
1tl kuivattua rakuunaa
1/2dl valkoviinietikkaa
1/2dl vettä
3 kananmunankeltuaista

- Mittaa sipuli, pippurit, rakuuna, etikka ja vesi kattilaan. Kuumenna kiahuvaks ja keitä ilman kantta, niin kauan et nesteestä on pualet jäljellä.
- Siivilöi liämi teräskulhoon ja nosta kulho kiahuvaa vettä sisältävän kattilan päälle.
- Lissää keltuaiset ja vatkaa voimakkaasti, niin kauan et kastike sakenee.
- Lissää voi aina pari nokaretta kerrallans, vatkaa koko ajan.
- Ku kaikki voi on sekottunu, nosta kulho pois kattilan päältä.
- Tarkista maku ja lissää tarvittaesa ripaus sualaa.
- Tee ylijääneistä valkuaisista marenkia.

Helppoo vai mitä? Tai jossei hifistely kiinnosta, ni voi tehdä niinku mää tällä kertaa. Mee jonkun vähä isomman kaupan lihahyllylle ja etti siältä pihvien viärestä valmiskastikkeet. Pitäs löytyä (tämmänen) Knorrin purkki valmista béarnaisee. Tää on ihan eriluakkaa oleva valmissoosi, ku ne ällöt pussikastikkeet. Hiukan ku lissää ite rakuunaa kattilasa lämmittäesä, ni avot. Tullee melkein yhtä hyvvää ku olis ite tehny. Näin mää tein viimeks, ja hiukan aikaa miätin et kuin sitä viittii ees nähdä vaivaa. Vaikka onhan siinä ite tehdysä tiätty se oma juttuns. Mut korvikkeesta mennee tääki. Nyt oon tätä pari päivää vetäny niin, et maha on toista päivää kippeenä. Mutku se on niin hyvvää... Kaverina sillä oli peuranpaistia ja röstiperunoita, mut se on sivuseikka. Ku se kastike!

Nam. <3







4 kommenttia:

  1. Mun pääsä ei nyt liiku mikkään muu ko toi tapetti mikä näkkyy tuala kattilan takana. Oi, kaunista! Mut juu, ehkä sitä knorria vois sitte uskaltaa kokkeilla. Anoppi kehu joskus mun perunamuusiani, en kehrannu kertoo että se on lidlin pussista. Se on ainoo pussiruaka jota mää ostan. Mut jos mää sit testaan sen soosin, voin tarjota sitä sit anopille pussimuusin kans.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyl. Tapettitalon ale-kategoriasta aikoinaan löysin, ku keittiöremppa tehtiin. Muuten tuli niin nykyaikanen mustavalkonen keittiö, et pitihän sinne jottain munki näköstä saada. :)
      Hehe, parasta tarjolle ku anoppi tullee kyllään.

      Poista
  2. Tätä täytyy siis kokeilla, koska mun makunystyröille se valmispussikastikekin on niin hyvää, että menee melkein sen kengän pohjankin kanssa :D Vaihdan sen pussikastikkeen nesteen aina kuohukermaan ja ruualta ylijäänyt soossi menee vaikka paljaaltaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa et on muitaki béarnaisehassuja. :D Mää en oo saanu oikeen niistä pussijutuista sellasta kunnon makusta. Tosin en kermaa ookka käyttäny niisä. Tota purkkia voin kyl ihan vilpittömästi suasitella. Niin hyvvää. :)

      Poista

Kommentoikaa rohkeesti!